08-02-07

Hoe en waar zijn we ontstaan

 

De 14de Compagnie Genie Para-Commando.
 

 

De 14 oktober 1991 beslist de Stafchef van de Landmacht de Brigade Para-Commando met een Genie Compagnie uit te rusten.

 

De 14de Compagnie Genie ( nederlandstalig ) gelegerd te Arolsen in BSD, wordt aangeduid om deze rol te vervullen en de eerste onderofficieren beginnen hun opleiding Para-Cdo te Marche-les-Dames.

 

Op 01 juli 1992 wordt de 14de Compagnie Genie Para-Commando officieel opgericht.

 

Met een sterkte van 9 officieren, 46 onderofficieren en 128 korporaals en soldaten is de Compagnie samengesteld uit :

 - twee pelotons "gevechtsgenie";

- een peloton "mijnenleggers";

- een peloton "ontmijners";

- een peloton "MAT";

- een peleton "Boten";

- en een peloton Staf van de Compagnie met een sectie "gevechtszwemmers".

 

Van 23 december 1992 tot 14 december 1993 levert de Compagnie per rotatie één peloton in versterking voor de operatie "Restore Hope" en "UNOSOM" in Somalië. In een jaar neemt de ganse Compagnie alzo deel aan de gewapende humanitaire opdrachten onder het schild van de V.N.

 

1993, operatie "Sunny Winter" ter bescherming van de evacuatie van de buitenlanders te Kinshasa, een sectie wordt ter versterking gegeven aan het 3de Bataljon Para en de Compagnie ATK te Brazzaville (Kongo). De sectie verblijft er van 30 januari tot 07 februari.

 

Hetzelfde gebeurt tijdens de operatie "Silver Back" te Rwanda in april 1994, de Compagnie levert één sectie als direkte steun te Djibouti van 27 april tot 05 mei.

 

1999, vanaf de 17 april, in versterking van het 2de Bataljon van de Commandos, een gedeelte van de 14de Compagnie Genie neemt deel aan de humanitaire operatie "Allied Harbour" van de NAVO in Albanië. Einde juli keert ze terug naar België.

Het tweede gedeelte van de Compagnie, in versterking van het 3de Regiment Lanciers Para, vertrekt half juli ook naar Albanië, met een verblijf in Kosovo voor zijn terugkeer naar België half augustus.

 

Kwartier.

In mei en juni 1992 verhuist de Compagnie uit Duitsland en installeert zich in België te Emblem tegen Lier. In april-mei 94 verhuist de 14de Compagnie Genie Para-Cdo en verandert van garnizoen, zij installeert zich te Heverlee bij Leuven.

 

Tradities.

De 14de Compagnie Genie Para-Commando heeft de tradities van de Commandos genomen en draagt de groene muts met het kenteken van de Brigade, kenteken waarop een genie helm voorkomt. De kledij is dezelfde als deze gedragen door het 2de Bataljon Commando.

 

De 14de Compagnie heeft als leuze "VIA VI" en is in het bezit van het Vaandel van het 14de Bataljon Genie, het betreft een vlaggetje met de vermeldingen "Antwerpen, Ijzer, Veldtocht 1914-1918;

 

Sinds 1994 heeft Sint-Niklaas het peterschap aanvaard over de Compagnie.

 

Op 03 september 2003, wordt de 14 Cie Genie Para-Commando ontbonden.

 

Nadien smelten onderdelen van de 14 Cie met de 68 Cie samen.

En verhuizen ze naar Burcht.

Waar de nieuwe:

68 Cie Genie Steun en Amphibie

ontstaat.

Waar ze momenteel gelegerd zijn.

 

Onder het 11de Bataljon Genie.  Kenteken11GnBn

15:40 Gepost door Jean-marc in Algemeen | Permalink | Commentaren (8) | Tags: hoe zijn de para genie ontstaan |  Facebook |

Commentaren

68 cie genie bestaat de 68 cie genie niet meer dan was zelf bij de lichting van 1982 68 cie gevechtsgenie

Gepost door: patrick | 01-05-07

68 Cie Genie Westhoven Heeft deze compagnie ooit iets met Uw compagnie te maken gehad .Ik was bij de lichting '81 bij 68 Cie gevechtsgenie.
Van wanneer is deze weg of naar waar is deze Cie overgegaan?
Kunt U mij hier meer informatie over bezorgen.
Dank bij voorbaat .
Marc Solberg ex Geniak

Gepost door: Marc Solberg | 05-06-07

Knap ik was destijds bij het peleton ontmijners die de overschakeling van genie naar para genie hebben meegemaakt, ik moet zeggen het zijn fijne herinneringen en zeker bij het zien van deze blog

Gepost door: Peter Bouwens | 31-12-07

68 cie genie westhoven keulen D zie site 68 compagnie genie

oud geniak

Gepost door: GUIDO DE WINNE | 15-05-08

Ik heb in 1961 mijn legerdienst zeer goed volbracht bij de 14 Cie Genie te Arolsen(BSD). Thans heb ik nu de indruk dat wij niet bestaan hebben door alle zoektochten die ik tot dusver gedaan heb door allerlei moderne ondernemegingen.
Graag zou ik mij willen lid maken van een vereneging van ex Genie soldaten in de omgeving die me het dichts bij mijn gemeente ligt. Daar ik verschillende jaren kaderlid ben van de NSB te Mariakerke/Gent wil ik zeer graag een nieuwe baret of( muts) willen van toen ik mijn dienst deed(khaki muts met zwart schild) zodat ik een militaire groet kan brengen zoals het moet bij militaire gelegeheden. Met
vele vriendelijke groeten. Ik, Van Acker Etienne. Leve de Genie.

Gepost door: Van Acker Etienne | 26-04-12

Hallo
Ik ben nog steeds op zoek naar een khaki muts formaat 58/59 met( zwart schild) zoals in 1961 te arolsen. Ik ben op zoek geweest in Ursel-Ieper enz..,. Hebben ze in de kazerne van Burcht bij de verbroedering van de 11 Genie zo geen(enkele) mutsen in overtal ergens liggen a.u.b. Graag wens ik een tegenbericht te ontvangen liefst nog voor 1 November 2012 a.u.b. zoek allen eens grondig het is voor mij zeer echt belangrijk daar ik op verschillende leger gelegenheden aanwezig mag zijn als vertegenwoordiger van mijn gemeente 9030 Mariakerke. Met zeer veel Dank groet ik jullie allen .

Ik, Van Acker Etienne.

Gepost door: Van Acker Etienne | 21-10-12

hey,

is dit dezelfde 68e cie gevechtsgenie uit houthalen helchteren ??? heb daar 2 jaar mijn tijd versleten.

mvg

Gepost door: andy | 17-11-12

Waar bevindt zich het vaandel van de 14 cie genie ( klas 1961) te arolsen ( B.S.D.)
Als vaandeldrager van de N.S.B te Mariakerke wil ik zeer graag het vaandel van de 14 cie genie
te Arolsen graag eens terug zien,misschien ook als vaandeldrager te mogen fungeren op de herdenkingen van alle genie-eenheden bv. te Burcht enz...,.
Met vriendelijke groeten van een ex geniak.
Van Acker Etienne.

Gepost door: Van Acker Etienne | 03-05-15

De commentaren zijn gesloten.